maanantai 29. huhtikuuta 2013

Kissalle teurasjätteitä ja viljaa?Onkohan olemassa tutkimusta siitä miten huonolaatuinen ravinto vaikuttaa kissojen terveyteen? Luulisin että esim. virtsatieongelmat ovat melkein kokonaan huonon ravinnon syytä. Kuinka voimme syöttää lihansyöjälle pääasiassa viljaa ja teurasjätteitä?! Tähän on tultava muutos!


Esimerkki tyypillisen kissanmärkäruoan (tämän tapaisia ovat esim. Whiskas, Kitekat) koostumuksesta:


Lihaa voi olla jopa vähemmän kuin tuo 4%, koska esim. Kitekatin märkäruoka sanoo "Koostumus: Lihaa ja lihaperäisiä tuotteita (josta 4% häränlihaa)" Joka tapauksessa määrä on tuhottoman pieni.

Kissanruokaa mainostetaan niin että tulee mielikuva laadukkaasta ruoasta, jonka sisällystä ei melkein tarvitsisi lukea. Aina kissalle ruokaa valittaessa, tulee katsoa ruoan sisältö. Jos et halua kiinnittää huomiota joka yksityiskohtaan, katso ainakin paljonko ruoassa on lihaa. Mitä enemmän, sen parempi.

Ruoassa näyttää olevan lihapaloja hyytelössä, mutta todellisuudessa on kyse jauhetusta massasta jossa on esim. 4-8% lihaa tai vielä vähemmän ja enimmäkseen massassa on teurasjätteitä ja viljaa.
Näyttää lihalta, mutta ei ole sitä.Kun kysyt ruoan lihapitoisuutta Hill´siltä tai Royal Caninilta, vastausta ei tule. 
Hill´s: "Valitettavasti Hill's ei ilmoita Prescription Diet tuotteiden lihaprosentteja, koska PD tuotteet ovat eläinlääkärin suosittelemia, ja niissä (kuten nyt ruuissa yleensäkin) huomattavasti tärkeämpää olisi ruuan proteiinipitoisuus. Verrattaessa eri ruokia keskenään tulisikin juuri verrata niiden proteiinipitoisuutta kuiva-aineessa, valitettavasti tosin kaikilla valmisteilla tätä ei ilmoiteta."
Royal Canin:"Royal Canin ei julkaise tietoja ruokien lihapitoisuudesta. Meille tärkeintä on kissojen terveellinen ravitsemus ja tällöin ei voi tarkastella pelkästään lihapitoisuutta"

Todellisuudessa lihansyöjän ravitsemuksessa tulisi kiinnittää huomiota nimeomaan siihen lihanmäärään. Todellisuudessa Hill´s ja Royal Canin, sekä muut firmat haluavat käyttää ruoissaan mahdollisimman edullisia ainesosia, eli viljaa paljon. Tämä halutaan sitten salata mainostuksen alle. Yritykset eivät siis välitä lemmikkien hyvinvoinnista ollenkaan. Älä tue tällaista toimintaa, vaan valitse hyvä ruoka!

Minni kissa, pian 11 vuotta, leikattu naarasmaatiainen, sisäkissa. On syönyt enimmäkseen Royal Canin Indoor 27 raksuja sekä Whiskasin märkäruokia elämänsä aikana. Sitten Minni sairastui ja tutkimuksissa ei löytynyt selkeää syytä. Luulen että syy on Minnin ruokavaliossa. Siihen täytyy tulla parannus. Minnin ruokavalio on nyt entistä lihapitoisempi, tästä kerron toisessa postauksessa tarkemmin..

1 kommentti:

 1. Lisäisin tähän hiukan:

  Kissa on petoeläin ja lihansyöjä, se syö saaliseläimensä karvoineen, nahkoineen, teurasjäteosineen (sisäelimet ym) ja höyhenineen, ja sen elimistö on kehittynyt sulattamaan saaliseläimiä. Teurasjäte on teurasjätettä _ihmisen_ näkökulmasta, eli niitä osia, jotka eivät ihmisen pihveihin kelpaa. On vain ja ainoastaan hyvä, että jos se jollekulle ravinnoksi kelpaa, siitä myös tehdään sitä, eikä jätetä sitä valtavaksi ympäristöongelmaksi.

  Toisekseen nisäkkäissä (joita kissa enimmäkseen syö), on lähes 80% vettä. Ruuan kosteusprosentti jäljittelee sitä.

  Proteiinikoostumuksella on merkitystä, jos se on eläinproteiinia! Monesti halpoja ja huonompia raksuja saadaan paremman kuuloisiksi proteiinikoostumukseltaan lisäämällä niihin kasviproteiineja, kuten maissigluteenia yms. Lihansyöjän suolistossa nämä ovat jokseenkin vieraita sulatettavia ja monelle yliherkkyysoireita aiheuttavia. Syy on yksinkertaisesti se, että eläinproteiini on kallista, kasvi-moskamössöt taas halpoja ihmisruokateollisuuden sivutuotteita. Ruoka saadaan kuulostamaan paremmalta, vaikka se tehdään kepulikonstein halvemmalla.

  Viljat eivät kissan ruokavalioon kuulu, siitä olen vakuuttunut. Osan elimistö kestää, osan taas ei. Sisäkissojen yleisiä ongelmia korkeammalla iällä ovat virtsatievaivat ja suolisto-ongelmat, ja nämä ovat niitä jotka ihan taatusti liittyvät vääränlaiseen ravitsemukseen. Jos haluat, että kissasi varmemmin pysyy terveenä, valitse mahdollisimman luonnollinen ruokavalio sille. Raakaruoka on hyvä idea, jos vain viitsimistä riittää sen säilömiseen ja pilkkomiseen helpon purkinkannen avaamisen sijasta!

  Terveisin yhden pienen herkkävatsaisen petoeläimen emäntä

  VastaaPoista