sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Tyytyväinen koira

perushoito+ liikuntaa vapaana + henkistä työtä = tyytyväinen koira

Tuossapa peruskaava siiten miten koirasta tulee tyytyväinen. Tämän sisältö vaihtelee suuresti riippuen rodusta ja yksilöstä. 


Tarkemmin


perushoito = pissilenkit 3-5 kertaa päivässä n. 15 minuutin kestoisia ja hihnalenkki ½h-1h


liikuntaa vapaana= ulkoilua vapaana esim. metsässä tai pihalla, tai paremman puutteessa koirapuistossa, jossa pääsee ilman hihnaa liikkumaan ulkona kaupungissakin. Tämä on sinänsä yksinkertaista, mennään ulos sopivaan paikkaan ja päästetään koira irti ja koira saa parasta tekemistä mitä se melkeimpä voi saada ihan itsestään.


henkistä työtä= metsästystyö, agility, toko, muu harrastaminen, pulmapelien ratkominen (esim. eläinkaupat pulmapelit kuten pallo jonka sisällä on nappuloita varten labyrintti, ruokaa pahvirasian sisässä auki revittäväksi, ruoan piilotus asuntoon tai ulos..), koirapuistossa henkinen aktivoituminen toisten koirien kanssa touhutessa, pallonnoutoleikit, reviirin partiointi pihalla, ym.


Vaikuttaa siltä että on olemassa koiria jotka voivat hyvin hyvinkin pienellä vaivalla. Näitä ovat esim. chihuahua ja bichon frise tyyppiset koirat. Sitten on koiria joiden henkistä ja fyysistä toiminnantarvetta on erittäin vaativaa tyydyttää, kuten bordercollie, bretoni..


Kuinka nämä vaatimukset menevät eri roduissa ja eri yksilöillä? Kuinka paljon joku tietty rotu sopii tietylle ihmiselle ja tietty ei? Koirien sisällä on yllättävänkin suuria eroja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti