lauantai 10. marraskuuta 2012

Eläimet kirjallisuudessa eri aikoina

1800-luvulla Sakarias Topelius lastentarinoissaan antoi eläimille oman merkittävän osansa. Eläinten puhetta ja tunteita ilmaistiin ja tuotiin esille että ne olivat osa jumalan valtakuntaa ja että oli tärkeää kohdella niitä hyvin. Luonnon petoja Topelius ei kuitenkaan suojellut. Linnut lauloivat kesäisin ylistäen kaunista luojan luomaa valtakuntaa. Luonto on kaunis, elävä, tunteva ja ihmeellinen. Se ansaitsee huolenpitomme ja ymmärryksemme. Kun lukee Topeliuksen lämpimästi kirjoitettuja satuja on hyvä huomata miten eläimillä on niissä oma osansa ja miten oikein ne usein kuvataan tuntevina, älykkäinä olentoina. Uskonnollisuus on Topeliukselle tärkeää ja upea luonto kuvaa jumalaa Topeliukselle hyvin. 

1900-luvulla Konrad Lorenz kuvaa koiria älykkäinä eläiminä ja on ilmeisesti omasta mielestään hyvin tietävä ja tieteellinen henkilö. On aina ilo lukea eläinten sattumuksista ja niiden tunteista mielenkiintoisissa tarinoissa. Kuitenkin Lorenz vie älyllisyyden eläimissä vielä eri tasolle, hänelle eläimet ovat hyvin inhimillisiä. Lorenzin mielestä eläimet juonittelevat, kyräilevät, kostavat, eivätkä ole niin viattomia mitä sanotaan. Lorenz ymmärtää hyvin eläinten mieltä mutta kuitenkin eivätkö eläimet ole erilaisia mitä Lorenz kuvaa?


2000-luvulla koulun oppikirjoissa eläinten älyllisyys ja tunteet ovat hyvin varovaisesti käsitelty aihe. Henkisten ominaisuuksien arvioimisen vaikeus tieteellisesti on tehnyt vaikutuksensa. Saamme ihailla tapauksia eläinten oppimiskyvystä ja luonnon moninaisuudesta, mutta henkiset asiat jäävät varjoon. Onneksi tätäkin asiaa tutkitaan. Käsitys eläimistä jää taas vajaaksi.


Parhaiten eläimiä kuvataankin kirjallisuudessa silloin kun kertojana on eläimen omistaja joka on oppinut ymmärtämään eläimen mielenliikkeitä. On  hyvin mielenkiintoista lukea tällaisia kertomuksia. 


Kuitenkin eläinten ymmärrys ja luonne tapoineen ovat yhä meille mysteeri. Siitä oppii lisää eläimiä seuraamalla. Mutta aina lukee mielellään lisää eläintarinoita koska eläimet ovat niin kiehtovia!


Aiheeseen liittyen


Sakarias Topelius 1818-1898 (alunperin Zacharias Topelius) oli suomalainen kirjailja, toimittaja, historioitsija ja historian opettaja Helsingin yliopistossa. Hän vaikutti voimakkaasti suomalaisen kulttuurin ja isänmaallisuuden puolesta ja piti tärkeänä erityisesti suomalaisten lasten hyvää kasvatusta, johon hän pyrki kirjoillaan lapsille. Hänen teoksiaan joita tässä on tarkasteltu ovat mm. Lukemisia lapsille- sarja (julkaistu ruotsiksi vuodesta 1865 alkaen) ja Luonnon kirja(1868), joka oli hyvin kauan luonnontieteiden oppikirjana ala-asteikäisille lapsille Suomessa, muistaakseni jopa vielä 1900-luvun alussa.


Konrad Lorenz oli itävaltalainen lääkäri, biologi ja etologi. Tässä on tarkasteltu kirjoja

Koiran elämää (alunperin ilmestynyt 1950) ja Eläimet kertovat: Eläinten käyttäytyminen tiedemiehen tulkitsemana (ilmestynyt alunperin 1949).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti