lauantai 10. marraskuuta 2012

Kirja-arvostelu David Taylorin teoksesta

Englantilaisen eläinlääkäri David C. Taylorin alunperin 1976 julkaisemassa kirjassa "Kun elefantilla oli hammassärky" on mielenkiintoisia tarinoita eläintarhaeläinten sairauksien hoidosta ennen vanhaan. Kirjan tapahtumat sijoittuvat ymmärtääkseni 50- ja 60-luvuille. Luultavasti osa asioista on keksittyä. On mielenkiintoista saada tietää lisää esim. antilooppien, tiikerin ja kamelien käyttäytymisestä. Taylor kertoo että hänestä mielenkiintoisinta on saada työskennellä eksoottisten eläinten parissa niiden sairauksia tutkien ja parantaen. 

Taylor kuvailee kuinka hän on ollut mukana hankkimassa valaita eläintarhaan. Kun miekkavalas vangittiin Taylor mm. kuvaa valaiden naksuttavan, puhuvan toisilleen. Eläinten älykkyydestä on kirjassa monia esimerkkejä. On myös mielenkiintoista lukea kuinka anestesia ja hoito on suoritettu tuohon aikaan. Taylor puhuu myös eläinesityspuolen eettisestä sivusta. Hän arvostaa eläinten hyvää kohtelua, mutta kuitenkin kannattaa vankeutta näille eläimille.


Eniten kirjassa jääkin mietityttämään kuinka ihminen joka ymmärtää noin paljon eläinten älystä ja käyttäytymisestä ja joka ihailee ja kunnioittaa niitä, voi haluta vangita esim. miekkavalaan betonialtaaseen luonnosta, valaslaumasta otettuna?


Kirjassa kerrotaan mm. kiravista, keihäsantiloopista, orangista, valaista, norsuista, tiikeristä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti