lauantai 15. syyskuuta 2012

Huippukasvattajat?

Pekka Hannulan ja Marjo Nygårdin kirja Kansainvälinen kasvattajakirja on esitelty seuraavasti "22 eri koirarodun huippukasvattajaa seitsemästä eri maasta kertoo ajatuksiaan ja kokemuksiaan kasvattajina. Kirja auttaa sekä kokeneita että kokemattomia kasvattajia omassa kasvatustyössään."


Mielenkiinnosta koirankasvatukseen luin kirjan ja valitettavasti jouduin pettymään.

Suurin osa kirjassa mainituista kasvattajista oli tehnyt pentuja isä ja tytär- yhdistelmästä ainakin kerran. Usein kun kunkin kasvattajaosion aluksi kasvattaja esitteli oman rotunsa hän keskittyi paljon kuvailemaan koiran ulkonäöllisiä piirteitä, tuntuu että henkisiä ja käyttöomiaisuuksia ei arvostettu tarpeeksi.

Vaikutti siltä että kasvattajat eivät ymmärtäneet rotunsa huonoa terveystilannetta, esim. englanninbulldogeilla.

En ole varma tarjosiko yksikään kirjan kasvattajista metsästysmahdollisuutta metsästysrodulleen. Esimerkiksi mainittakoon yhdysvaltalainen norjanharmaahirvikoirakasvattaja, jonka mukaan siellä hirvenmetsästys oli kiellettyä. Weimarinseisojatkaan eivät kirjan kasvattajilla päässeet metsälle. Englantilaisen suomenpystykorvakasvattajan mukaan Englannissa ei harrastettu suomenpystykorvien tyylistä metsästystä. Ja niin edelleen. Miksi ottaa koira jos sille ei tarjota sitä käyttöä mihin se on jalostettu? Ja miksi kasvattaa näitä koiria vielä lisää sitten? Miksi ei ottaa ja kasvattaa koiraa suoraan sopivaan käyttötarkoitukseen?

Lyhyesti sanottuna sain vaikutelman että pääasia kasvattajilla olivat meriitit. Niitä oli lueteltu pitkät pätkät ja niitä pyrittiin saavuttamaan lisää. Koirien käyttöön ja harrastukseen ei oikein uhrattu aikaa eikä pääsijalla ollut terveyskään. Käsitykseni mukaan pyrittiin jalostamaan rotumääritelmän mukaan kauniita koiria ja menestymään näillä ja siinä samalla pitämään terveys kuosissa. Tietenkin mukana oli myös kiinnostus koiriin.

Hyvä asia oli että useampikin kasvattaja piti siitä että heidän koiransa olivat hyviä perhekoiria ja että he olivat iloisia siitä että olivat saaneet hyvää palautetta koiristaan näiden omistajilta. Hyvää luonnetta arvostettiin.

Minusta tuo on kaikkea muuta kun huippu koirankasvatusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti