keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Fiksu kananen

Katsoin areenasta dokumenttia kanoista, jossa perehdytään niiden käyttäytymiseen ja älykkyyteen.

Oli mielenkiintoista saada tietää, että kanaemot viestivät poikasilleen silloin kun ne ovat vielä munia emon sisällä.


Ja että kukot houkuttelevat kanoja luokseen näyttämällä niille mistä kohtaa maasta löytää namupalan. Eivätkä kukot syö niitä.


Kävi myös ilmi, että kanoilla eleviestintä on jälleen kerran samantyylistä mitä ihmisilllä, hevosilla, koirilla ja kissoilla - nimittäin tuijotus on uhkaavaa ja päänkääntämisellä voit viestiä ystävällisyyttä. 


Oli myös yllättävää saada tietää että kana voi pihalta napata sammakon tai hiiren. Olisi luullut että ne voivat noukkia hyönteisiä, mutta ei sentään tuon kokoista riistaa.


Varoitusäänet kanoilla on ilmasta tulevalle vaaralle ja maalla liikkuvalle vaaralle erikseen.


Ja niiden näkö on erinomainen! Kuten nyt lintumaailmassa yleensäkin. 

Silmät toimivat itsenäisesti. Toinen silmä voi keskittyä syömiseen ja toinen ympäristön tarkkailuun. Ja liikkeet kanat näkevät erinomaisesti, kaksi kertaa ihmistä nopeammin.

Kanaparvessa on myös hyvin tärkeä rooli kukolla ja kanoilla, niin että kukko huolehtii kanojen turvallisuudesta ja hyvinvoinnista ja on samalla parven johtaja. Kanat ovat mielellään kukon suojeluksessa. Kukko sitten parittelee kaikkien kanojensa kanssa.


Kanat ansaitsevat hyvän elämän alle 20 linnun parvessa, kukkojen johtamana, ulkona reilun kokoisessa tilassa, mahdollisuudet avoinna niiden luontaisen käyttäytymisen toteuttamiseen. Häkissä eikä suurlattiakanalassa tuo ei ole mahdollista.


Linkki ohjelmaan:

http://areena.yle.fi/tv/1123211

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti