maanantai 29. huhtikuuta 2013

Eläinlääkärin suosittelemaa ravintoa

Eläinlääkäri on eläinten terveydenhoidon asiantuntija. Monet eläinruokamerkit mainostavat itseänsä eläinlääkärien suosittelemana, eläinlääkärien kehittämänä tms. Eläinklinikan pitäminen kytkeytyy yleensä vahvasti eläinruokien myyntiin. Yleisimmät merkit ovat Royal Canin ja Hill´s, ja paljon muitakin on.

Edellisessä postauksessa mainittu Minni-kissa sairastui vakavasti. Tutkimuksissa ei löytynyt muuta syytä kuin kohollaan oleva verensokeri. Niimpä eläinlääkäri sanoi että laitetaan Minni diabeetikkoruokavaliolle.


Kuten olen maininnut, kissa on lihansyöjä ja sen ravinnon pitäisi koostua lähes yksinomaan lihasta, tarkemmin ottaen ravinnon pitäisi olla koostunut samoin kuin kissan luonnonmukainen ravinto, esim. hiiri.


Kun sitten tarkastelemme eläinlääkärin Minnille määräämää "lääkeruokaa", näemme että tämä ruoka sisältää hyvin paljon viljaa. Hill´s ei suostu kertomaan tuotteidensa lihapitoisuutta.


Prescription Diet™ Feline w/d™ sisältää

Kanan- ja kalkkunanlihajauho, jauhettu maissi, maissigluteenijauho, selluloosa, jauhettu riisi, lihauute, eläinrasva, kaliumkloridi, kasviöljy, L-karnitiini, kalsiumsulfaatti, dikalsiumfosfaatti, tauriini, suola, vitamiinit ja hivenaineet. Sisältää EU:n hyväksymiä antioksidantteja.

Mielestäni kissanruoka joka sisältää paljon muuta kuin lihaa, ei voi olla kissalle terveellistä. Mielestäni on terveellistä ruokkia kaikkia kissoja kaikissa elämän ja terveydenvaiheissa mahdollisimman luonnonmukaisesti lihapitoisella ravinnolla.


Virstakiviongelmaisille kissoille, joiden ongelma liittyy siihen että kissa saa liian vähän nestettä, tarjotaan syötäväksi kuivia nappuloita "erityiskoostumuksella". Kissa saa luonnostaan tarvitsemansa veden suurimmaksi osaksi syömästään ravinnosta, eikä kuivaruokaa syövä kissa juo sitten tarpeeksi suhteessa ruoan kuivuuteen. Diabeetikko, jonka ei tulisi saada liikaa hiilihydraatteja laitetaan syömään paljon viljaa. Ylipainoinen kissa voi saada vähärasvaista ja korkea hiilihydraattista ruokaa, kun nimeomaan korkea rasvanmäärä on kissalle tärkeää ja liiat viljat/hiilihydraatit lihottavat.. Esimerkkejä riittää.


Klinikoilla myydyt ruoat ovat lisäksi hyvin kalliita. Jos lemmikinomistaja tarjoaisi kissalle laadukasta ruokaa, se ei maksaisi enemmän ja lisäksi säästyttäisiin sairaudenhoitokustannuksilta, kun kissa pysyisi terveempänä. Ruokaa voi myös tehdä itse.


Eläinlääkärit ovat perehtyneitä eläinten sairauksiin, eivätkä niinkään paljoa välttämättä eläinten ravitsemukseen. Opiskeluaikana eläinruokafirmat pyrkivät saamaan lääkärit puolelleen koulutuksella ja lahjoilla. Eläinlääkärit eivät itse siis välttämättä tiedä mitä ovat myymässä. Mutta onneksi löytyy myös lääkäreitä jotka ovat perehtyneet asiaan ja suosittelevat potilaille oikeasti terveellistä ruokaa.


Tärkeää on olla itse kriittinen ja tarjota eläimille laadukasta niille kuuluvaa ruokaa. Ethän itsekään syö jätteitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti