sunnuntai 12. elokuuta 2012

Valjaat vai panta koiralle? Valjaat ovat turvallisempi vaihtoehto.

Hyvät valjaat ovat koiralle turvallisempi ulkoiluvaruste kuin panta. Panta ympäröi koiran kaulaa joka on hyvin herkkä alue. Pantaa käytettäessä koiraan helposti sattuu. Kyseessä voi olla esimerkiksi koiran säikähtäminen tai muu koiran tavoista riippumaton asia. Vaikka koira osaisi kulkea kauniisti vetämättä hihnassa, aina voi tapahtua jotakin joka synnyttää äkkinäisen nykäisyn. Eräs huonoimmista pantavaihtoehdoista on metallinen kuristuspanta. 

Noutajatalutinkin on eräänlainen kuristuspanta. Kuristamaton panta on parempi panta kuin kuristava, koska siinä koiraan ei satu niin helposti. Pannan koko pysyy samana riippumatta koiran liikkeistä. Seuraavassa tietoa vaivoista, joita voi seurata kuristavan pannan käytöstä.

“Kuristuspanta saattaa aiheuttaa seuraavanlaisia kaulavammoja:
(Suomennettu icon Petan sivulta)
Kaularangan alue on herkkä, sillä alueella kulkevat pehmytkudosten suojaamana kaluarangan ja nikamien lisäksi elimistön tärkeimmät hermot. Kurkun puolella sijaitsevat herkkä kurkunpää sekä ruokatorvi, joilla ei ole niskan puolta vastaavaa lihaksistoa suojanaan. Kaulan alueella sijaitsee myös paljon imusolmukkeita, jotka ovat aineenvaihdunnan ja lymfaattisen järjestelmän perusta. Koirankeho ei ole rakentunut niin, että se kestäisi kaularangan alueelle kohdistunutta painetta.
Jo hetkittäinen paineen ja ulkoisen voiman kohdistuminen näille alueille jättää jälkensä. Kuristuspannan aiheuttama paine häiritsee aineenvaihduntaa, verenkiertoa sekä imunestekiertoa. Lievimmillään näistä aiheutuu koiralle hetkellisen epämiellyttävän olon lisäksi lihaskipuja. Jatkuva kuristuspannan käyttö alkaa vähitellen näkyä koko kehossa. Näiden lievempien oireiden lisäksi kuristuspannasta voi aiheuttaa koiralle vakavia vammoja ja kroonisia kipuja muun muassa seuraavissa tilanteissa:
- Heikotus hapen puutteen takia, tästä voi seurata pyörtyminen.
- Ruokatorven pehmytkudosvammat.
- Kurkunpään puristuminen, josta voi seurata jopa kurkunpään alueen luiden murtuminen.
- Kaularangan alueen nikama ja välilevyvammat
- Nikamien suojaaman selkäydinkanavan puristuminen voi aiheuttaa koiran osittaisen tai täyden halvaantumisen.
- Hermovammat, jonka seuraukset voivat heijastua ympäri koiran kehoa.
- Kaularangan alueella kulkevan vagus hermon vaurioituminen, joka säätelee kehon tärkeimpien elinten toimintaa, kuten sydämen, keuhkojen, maksan, virtsarakon, pernan sekä munuaisten toimintaa.
- Henkitorven puristuminen, joka voi olla hetkellinen mutta henkitorvi voi painua myös pysyvästi kasaan.
- Puristuksen aiheuttama äkillinen pään alueen paineen nousu voi aiheutua aivo- tai silmävamma. Paineen noususta voi seurata silmän pullistumisen ulos kuopastaan.” 
Lähde: http://koiratarhat.com/29


Voit itse soveltaa noita asioita siihen, mitä tavallinen kuristamaton panta voi aiheuttaa koiralle. Sekin voi satuttaa koiraa.

Valjaiden tulee olla tarpeeksi leveät ja hyvin istuvat. Pehmustuskin on hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti