sunnuntai 12. elokuuta 2012

Lemmikin aktivointiKoira ja kissa ovat älykkäitä eläimiä ja yksi niiden hyvinvoinnin edellytys on mielekäs tekeminen, aivotyöskentely. On mukava nähdä lemmikkinsä nauttivan tekemisestään! Mielekäs tekeminen on tärkeää terveydelle ja hyväksi sille.

Koiran aktivointi

- Metsässä ja luonnossa vapaana temmeltäminen. Paljon erilaisia maastoja, tasoja, haisteltavaa ja maisteltavaakin. Erittäin hyvää tekemistä koiralle!
-Jälkien tekeminen. Esimerkiksi vedetään meetvurstin palaa nurmikolla narussa. Sitten koira etsii ruoan. Netissä on tietoa jälkiharrastamisesta ja leikkisemmästäkin jälkien tekemisestä.
-Ruoan piilottaminen asuntoon, pahvirasiaan jonka saa hajottaa, jotta saa makupalan, maton alle, pyyhemyttyyn, ulos esimerkiksi lehtikasaan, erilaisen esineen alle kuten kupin alle, koiran pulmapelin käyttäminen. Kongiin ruoan piilotus. Oikeat luut.
-Temppujen opettelu ja tekeminen. Mukavat palkkiot.
-Piiloleikki omistajan kanssa.
-Leikkituokio.
-Lenkkeillessä maaston hyväksikäyttäminen niin että koiran pitää keksiä kuinka se pääsee luoksesi. Esimerkiksi aita, joka pitää kiertää.

Kissan aktivointi

-Kissan ulkoilu.
-Leikkiminen kissan kanssa. Vaihtelevia leluja, leikkipaikkoja ja tapoja.
-Ruoan piilotusta, erilaisia ruokia, kissoillekin on pulmapelejä. Esimerkiksi makupalaa, lelua vadissa, jossa on vettä voi kokeilla.
-Temppujen opettaminen ja temppujen tekeminen. Hyvät palkat!
-Mysteeriset uudet esineet kuten kävyt, pahvilaatikot, jännittävät materiaalit ja hajut. Kissasta on mukava tutkia niitä ja monet kissat haluavat mennä laatikohin.
-Kiipeilymahdollisuuksia paljon.
-Vessapaperin silppuaminen.
Jyrsijän aktivointi
-Sopivaa jyrsittävää. Pahvia, turvallista puuta, heinää. Sijoitetaan jännittävästi ja vaihtelevasti asumukseen (mutta turvallisesti).
-Uusia kalusteita vaihtelevasti, niin että ei kuitenkaan liikaa vaihdu tavarat.
-Kiipeilymahdollisuuksia, labyrintteja, vapaanajuoksemista lemmikin huomioonottaen.
-Kaivamis ja tunnelintekomahdollisuus niille, jotka siitä pitävät.
-Temppujen opettelu ja tekeminen, ainakin rotille.
Kanin aktivointi
-Ruoan saamiseen haastetta ja vaihtelua.
-Paljon vapaanaoloa.
-Ulkoilua.
Kaikille lemmikeille on hyvä mahdollisimman iso asumus!
Tärkeä juttu on myös lajitovereiden kanssa leikkiminen ja ajan viettäminen, niillä lajeilla, jotka eivät ole erakkoja. Temppuja on hyvä opettaa jyrsijöille, kissoille, koirille ja kaneille naksuttimella.

Lisää ideoita:
Pienlemmikkien virikeopas, Helena Telkänranta
Voit halutessasi lisätä oman aktivointi-idean kommentoimalla. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti