sunnuntai 12. elokuuta 2012

Kissan terveellinen ruokinta

Kissan ruoanlaatu on tärkeä asia, jonka kautta voi vaikuttaa siihen, että tärkeä lemmikki eläisi mahdollisimman terveenä ja pitkään. Kannattaa siis ruokkia kissansa mahdollisimman laadukkaalla ruoalla.

Jotkut tarjoavat kissallensa kaupan Whiskasia, Shebaa ynnä muita halpoja ruokia. Monet myös ostavat kissallensa eläinkaupasta esimerkiksi Royal Caninin kuivaruokaa, joka on varsin tyyristä. Silti kummallakaan ravinnolla kissa ei saa parasta mahdollista hoitoa. Mielestäni paras tapa ruokkia kissaa on kotona tehty ruoka, joka on oikein koostettu ravintoarvoiltaan ja joka on lisäaineetonta.  Kotiruoka ei tarkoita ihmisten ruoantähteitä.

Kissa on lihansyöjä, loistava metsästäjä. Sille liha on tärkeämpää kuin esimerkiksi ihmisille ja koirille. Kissa syö luonnostaan pieniä ruoka-annoksia ja usein. Kissa on eläin, joka juo vähän ja saa saa nestettä ravintonsa kautta. Kissalle ihanneravintoa on esimerkiksi hiiri. Hiiren ravintosisältöä on käytetty mallina siitä, mitä kissan ruoan tulisi sisältää. Mirjam Nummisen mukaan hiiren ravintosisältö on seuraava: 70% vettä, 14% proteiinia, 10% rasvaa, 1-2% hiilihydraatteja, alle 1% kuitua sekä hivenaineita.
Kissan lihansyöjän hampaimisto. Suurilla kulmahampaillaan kissa tappaa saaliinsa puremalla sitä yleensä lapaluiden väliin. Kissa ei juurikaan pureskele ruokaansa.Jos yrittää löytää kissalle hyvää ravintoa kaupan tarjonnasta, tulee näihin asiohin kiinnittää huomio:

Kissanruoissa ainesosat on lueteltu niin että se ainesosa, jota on käytetty eniten on ensimmäisenä ja seuraavaksi eniten käytetty toisena ja niin edelleen. On hyvin tärkeää että ensimmäisenä listassa on joku liha ja että lihaa on ravinnossa hyvin paljon.
Monet kaupan ja eläinkaupan kissanruoat sisältävät paljonkin kasvisainesosia, kuten soijaa tai viljoja. Kissat eivät voi käyttää hyväkseen kasvisproteiinia. Kissan ravinnossa kasviksia tarvitaan erittäin pieni määrä. Paljon kasviksia kissan ravinnossa on haitaksi. Kasviksista kissa saa kuitua. Kun kissanruoissa mainostetaan niiden sisältävän jotakin terveellisiä kasviksia kuten tomaattia, sen on kissalle yhtä aika tyhjän kanssa. Mieluummin kannattaisi panostaa laadukkaaseen lihaan. Kuitenkin pieni määrä kasviksia ravinnossa on tarpeellista.
Monet märkäruoat sisältävät myös aivan liian vähän rasvaa. Kissa tarvitsee rasvaa ravinnossaan aika paljon, eikä suuremmastakaan kuin kymmenen prosentin rasvamäärästä ole ymmärtääkseni haittaa. Rasva on kissalle tietenkin välttämätön ravintoaine, eikä sitä pidä olla liian vähän. Rasvaa pitäisi olla ainakin 10 prosenttia ravinnossa.

Etsittäessä hyvää kissanruokaa tulee myös kiinnittää huomiota siihen, että siinä olisi tarvittavia vitamiineja, hivenaineita ja kivennäisaineita. Tauriini on kissalle välttämätöntä. Sitä saa vain lihasta.

Monissa kissanruoissa liha on peräisin eläinperäisistä sivutuotteista ja vain tietyn prosenttiosuuden verran itse kanasta, härästä, ynnä muusta. Eläinperäiset sivutuotteet ovat eläimestä saatavaa heikompi laatuista ainesta, yleisesti käsitettynä roskapaloja. Laadukas kissanruoka ei sisällä näitä. Tällaista ruokaa on vaikea löytää. Eläinperäiset sivutuotteet eivät luonnollisestikaan ole yhtä ravitsevia kuin aito liha.

Monet kissanruoat sisältävät haitallisia lisäaineita, kuten säilöntäaineita ja väriaineita. Kaikkein turvallisinta ja terveellisintä ruokaa on sellainen, jossa noita ei ole. Esimerkiksi hapettumisenestoaine BHA on tutkittu aiheuttavat syöpää. Sitä käytetään Royal Caninin ruoissa. Väriaineet ovat turhia kissanruoissa. Eläintenruoissa voidaan yksinkertaisesti ilmoittaa pienellä tekstillä, että tuote sisältää EU:n hyväksymiä väri-, säilöntä- ja hapettumisenestoaineita, eikä itse aineiden nimiä tarvitse ilmoittaa. BHA on hyväksytty EU:ssa ja sitä on ihmistenkin ravinnossa, kuten monia muitakin hyväksyttyjä haitallisia aineita.
Kuvan ruoassa näkyy selvästi, että on se sisältää turhia väriaineita.


On hyvä myös huomioida pakkaus, jossa kissanruoka on. Voiko siitä liueta tinaa kissan ruokaan? Onko pakkauksessa erittäin haitallista bisfenoli-A:ta, joka aiheuttaa mm. syöpää?
Koska kissa luonnostaan juo vähän, kuivaravinto eli raksut kuivattavat kissaa. Esimerkiksi virtsakivet voivat aiheutua liian vähästä nesteensaannista. On suositeltavaa ruokkia kissaa kosteammalla ravinnolla, joka on kissalle luonnollista. Kissan hampaiden kuntoa eivät raksut välttämättä auta. Jokin kovempi purtava, kuten esimerkiksi erilaiset koirille tarjottavat kuivatut eläinten osat ovat hyväksi kissoille sopivan kokoisina paloina. Hampaidenpesu on myös hyväksi.

Monet eläinlääkäriasemat mainostavat esimerkiksi Royal Caninia. Eläinlääkärit eivät todellakaan välttämättä ole perillä hyvästä kissan tai koiranravinnosta. Kannattaa itse perehtyä ruokintaan ja tehdä omat päätökset kissan terveyden hyväksi. Lisäksi kissojen ruokien kehittelyssä käytetään koe-eläimiä ja kissanruokateollisuudella tehdään rahaa muun muassa eläinten terveyden kustannuksella. Kissanruokinnassa on monia asioita johon perehtyä ja joilla vaikuttaa kissojen elämään.

Erinomaista kissan märkäruokaa en ole löytänyt valmisruokatarjonnasta. Sitä voi sen sijaan valmistaa itse. Jos et aio itse valmistaa ruokaa, mikä ei ole ollenkaan vaikeaa ja vaivalloista, kun siihen pääsee mukaan, niin toivon, että valitset valmisruokatarjonnasta mahdollisimman hyvän vaihtoehdon kissallesi.

Kissan metsästystyön tulos!

Kissojen raakaruokintaa:http://www.rawfedcats.org/index.htm
Mirjam Nummisen sivut, katso kissanruokinta kohdasta (ei raakaruokintaa täysin): http://www.ipsitilla.fi/ipssivukartta.htm
Kirja, jossa tietoa kissan kotiruoasta: Kissallesi terveyttä ja pitkää ikää, Mirjam Numminen, Kustantaja Karprint Oy.(ISBN 978-952-9748-60-0)
Linkkejä osiossa oikealla on Ruokinnasta kohdassa kissojen barffauksestakin linkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti