sunnuntai 12. elokuuta 2012

Positiivisen koirankoulutuksen keinoja

¤Kun koira tekee oikein - palkitsemista. Tämä on tärkein koulutuksen asia. Palkitsemista, positiivista palautetta ja hauskanpitoa tulee olla aina eniten.
Palkkioina esimerkiksi huomiota, makupaloja, kehumista. Koiraa tulee palkita ja kehua juuri sillä hetkellä kun se on tekemässä asiaa joka on hyvä, eikä vasta sen tekemisen jälkeen (oikeaan palkitsemiseen on hyvä apuvälinen naksutin).
Mitä jos koira tekee jotain kiellettyä?

¤Huomioimattomuus.
Huomioimattomuutta on hyvä käyttää sopivissa tilanteissa. Sellaisia ovat esimerkiksi koiran haukkuminen jotta se saisi jotakin haluamaansa, koiran hyppiminen, vinkuminen, kerjääminen. Kun koira haluaa huomiota huonolla keinolla se ei saa sitä, mutta heti kun se toimii hyvin se saa huomiota ja kehuja.

¤Terävä "äp!" tai muu keskeyttamään huono toiminta ja kertomaan koiralle että se toiminta ei ollut toivottava. Ja tuosta seurauksena jäähy.
Koiran laittaminen pieneksi ajaksi, pariksi minuutiksi toiseen huoneeseen. Tai esimerkiksi itse poistuminen huoneesta. Koira kokee eristämisen rangaistuksena. Koira voi myös rauhoittua jäähyn aikana.

¤Järjestetään koiralle helpoksi toimia hyvin ja palkitaan koiraa siitä. Ehkäistään sitä että koiralla olisi mahdollisuus tehdä huonoa.
Esimerkiksi pidetään talo siistinä. Jos koiralla on taipumus pureskella tavaroita niin pidetään sellaiset tavarat mahdollisuuksien mukaan pois ulottuvilta ja sen sijaan annetaan koiralle sellaisia asioita joita saa purra ja kehutaan niiden käytöstä. Ennakoidaan tilanteissa esimerkiksi jos ulkona on jotain jonka tietää laukaisevan jonkun huonon käytöksen niin ohjaa koiran pois siitä suunnasta valmiiksi, tai antaa ajoissa jonkun muun homman koiralle. Ja palkitsee hyvästä toiminnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti