sunnuntai 12. elokuuta 2012

Kissan käyttäytyminen ja kieli

Luin tässä jokin aika sitten kissan käyttäytymisestä kertovaa kirjaa Kissan tavat tutuiksi jonka on kirjoittanut englantilainen Sarah Heath. Sain siitä uutta mielenkiintoista tietoa ja ajattelin kirjoitella siitä tännekin.
Kissojen suhtautuminen toisiin kissoihin on monimutkainen asia. Jotkut kissat tulevat toimeen, ja haluavat jakaa aikaansa useiden aikuisten toverien kanssa kun taas toiset haluavat elää ilman muita kissoja.

Kirjassa korostetaankin tällaista seikkaa: ”Itseasiassa liian moni kissa elää lähellä lajitovereita, joita se ei tunne ja josita se ei pidä, ja on pakotettu jakamaan ympäristönsä niiden kanssa. Kunnioittamalla kissoja yksityisinä selviytyjinä ja itämällä niiden määrän tasapainossa niitä voi suojata krooniselta stressiltä ja sen aiheuttamilta käytös- ja terveysongelmilta.” Tuo asia on ongelmana nykypäivänä kun samaan talouteen sisätiloihin voi olla hankittu useita kissoja, joilla ei ole mahdollisuutta paeta tilanteesta jos ne kokevat olonsa ahdistuneiksi. On kissoja jotka tulevat vallan hyvin toimeen monen kissan kanssa, mutta näin ei ole aina asia.
Joten jos joku kissoistasi on jatkuvasti hyökkäysten kohteena tai muuten ahdistunut, pitää katsoa mitä voi tehdä tilanteen parantamiseksi ja jos se ei onnistu, olla valmis etsimään jollekin kissoista uusi koti.
Ainakin se on selvää, että vaikka kissa voi olla hyvinkin seurallinen toisia kissoja kohtaan, se ei ole laumaeläin ja sille on luontaisempaa yksinäisen selviytyjän elämä. Tämä on hyvä olla aina mielessä.

Kissojen viestinnässä on tärkeä osa kissan ruumiin asennoilla. Onko kissan ruumis jännittynyt?: onko se helposti lähtövalmiudessa vai ovatko sen jalat asennossa josta sen on hidas nousta, onko sen häntä kiertynyt turvallisesti lähelle sen ruumista vai riippuuko se rentona, ovatko kissan silmät varuillaan vai rennosti kiinni, mihin suuntaan se katsoo, vältteleekö se suoraa silmäkontaktia toiseen kissaan, ja yhtenä tärkeimmistä, missä asennossa kissan korvat ovat. Jos kissan korvat ovat suoraan sen pään selvästi kääntymättä mihinkään suuntaan, kissa on rentoutunut ja hyväntuulinen (ainakin korvien viestin puolesta). Vähäinenkin korvien liike johonkin suuntaan, esim taaksepäin, kertoo että kissa tarkkailee jotakin sen takana olevaa. Kissa voi olla esimerkiksi jännittynyt toisen kissan seurassa ja katsoa toisesta kissasta poispäin ja olla asennoitunut siitä poispäin, mutta silti samalla koko ajan tarkkailla toista korvillaan. Korvien asento ei vain kerro mihin kissan mielenkiinto suuntautuu, mitä se kuuntelee, vaan se kertoo laajemmin selvästi siitä millainen sen tunnetila on sen ympäristön olentoja kohtaan. Korvia on tärkeä tarkkailla.
Kissojen viestinnässä tärkeitä ovat myös äänet ja hajuviestit, joihin en tässä perehdy.
Rentoutunut kissa. Tassut ovat irti maasta rennossa asennossa.

Rento kissa.

Kirjasta” Tämä kissa on rentoutunut, ja sen kasvot ovat tarkkaavaiset ja kiinnostuneet. Samalla sen kaikki neljä jalkaa ovat irti maasta ja se paljastaa vatsansa. Tämä sosiaalinen kieriskely ilmaisee, että kissa haluaa olla vuorovaikutuksessa mutta se ei ole mahanrapsutuspyyntö. Jos eleen tulkitsee väärin, rentoutunut kissa leimautuu helposti Jekyll ja Hyde -tyypiksi, kun silmin nähden ystävällinen kutsu muuttuu aggressiiviseksi hyökkäykseksi. Itse asiassa ihmisen käteen kaikilla neljällä tassulla tarrautuminen ja takajaloilla potkiminen on puolustautumista, sillä kissa tulkitsee ihmisen käytöksen uhkaavaksi.”
Varuillaan oleva kissa. Kissa on valmiina pakenemaan ja sen katse ja asento on hyvin valpas. Korvatkaan eivät ole rennossa asennossa.

Kissan ystävällinen lähestyminen: Liiku hitaasti ja rauhallisesti, äläkä tee äkkinäisiä liikkeitä tai yllättäviä ääniä. Älä kuitenkaan hiivi, koska se on saaliseläimelle uhkaavaa. Älä tuijota kissaa suoraan tiivisti silmiin, sillä se on uhkan osoitus kissalle. Sen sijaan voit välillä katsoa muualle ja välillä katsoa kissaa varovasti ja räpytellä silmiä. Silmien räpyttely viestii ystävällisyyttä. Ojenna kissalle kätesi varovasti haistettavaksi ja jos kissa on luottavainen ja ystävällinen voit silittää sitä varovasti leuasta.

Kissan naamanilmeitä:

varuillaan oleva kissa

rentoutunut ja hyväntuulinen kissapelokas kissa

hämmentynyt kissa voi pitää kieltä esilläEi kommentteja:

Lähetä kommentti