sunnuntai 12. elokuuta 2012

Älykkäät siat

Katsoin ohjelmaa sioista "Porsaan elämää" Yle areenasta. Siitä sai monia uusia tiedonmurusia sioista.
Kesysika osaa rakentaa pesän kun sille antaa tarvikkeita. Ominaisuus ei siis ole vielä jalostunut pois sioilta. Ohjelmassa todettiin että harvat kavio tai sorkkaeläimet tekevät pesiä, mutta siat tekevät. Siat imettävät toistensa poikasia jotta emo saa etsiä itselleen ruokaa.
Jo vuorokauden ikäinen porsas osasi mennä tarpeilleen pois pesästä emonsa ja sisarustensa luota, ja pitää näin pesän ympäristön siistinä. Sialla on siis sisäsyntyisenä jo sisäsiisteys.
Sian viestinnän on todettu muuttuneen sen eläessä ihmisen parissa niin että sialla on viestinnän keinoja joita se käyttää vain ihmisen kanssa jotta me ymmärtäisimme toisiamme paremmin.
Kun pieni porsas oli nähnyt peilin ja seuraavan kerran peilin eteen oli laitettu seinämä josta saattoi vain peilin kautta nähdä verkon läpi ruokakulhon seinämän toisella puolella. Pikku porsas katsoi peiliin ja heti kiersi ruuan luo kiertämällä seinämän. :)
"Eläin voi paremmin kun se saa käyttää päätään. Kun eläin saa vaikuttaa omaan elinympäristöönsä, se voi paremmin, kuten mekin."
"Tutkimuksissa on selvitetty ihmisten reaktioita eläinten älykkyyteen. Osa ihmisistä reagoi sanomalla etteivät halua syödä niitä. Suurin osa jatkaa eläinten syömistä, mutta vaatii niille kunnon elinoloja. Niiden monimutkaiset tarpeet tulee ottaa huomioon. Se on yleisin reaktio."
On uskomatonta että emakoita pidetään porsaitten kanssa kääntymisen estävässä häkissä jossa ei mahdu liikkumaan. Täysin epäinhimillistä.
Älykäs eläin tarvitsee itselleen vastaavasti sopivan elinympäristön.


http://areena.yle.fi/video/1311277372585

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti