sunnuntai 12. elokuuta 2012

Koirarotujen ulkonäön jalostuksesta aiheutuneet terveysongelmat

¤ lyhyt kuono
Epänormaalin lyhyen kuonon jalostaminen koirille vaikeuttaa koirien hengitystä. Koira ei yksinkertaisesti voi hengittää niin tehokkaasti kun normaalikuonoiset lajitoverinsa. Koiralle tuottavat ongelmia muita koiria enemmän kuuma sää tai anestesia.
Rotuja joilla tätä esiintyy: mopsi, kiinanpalatsikoira, ranskanbulldoggi, englanninbulldoggi, bokseri

englanninbulldoggi
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Sopiiko lentokone koirien kuljetukseen (lyhytkuonoisten ongelmat lämmönsäätelyssä) http://www.hauva.com/node/2875
Pallopäät jalostettava terveemmiksi http://koiranjalostus.fi/kolumnit/?p=9
Kun kuonoa on jalostettu lyhyemmäksi koiran luut ovat muuttaneet rakennettaan normaalista koiran kuonosta mutta koiran pehmeät osat eivät ole sopeutuneet muutokseen. Koiralla on ahtaammat hengitystiet. Monilla koirilla joilla on lyhyt kuono ja jotka ovat myös jalostettu pieniksi, esiintyy kroosausta (reverse sneezing). Kroosaus liittyy näihin jalostettuihin ominaisuuksiin (sitä kyllä esiintyy muistakin syistä, mutta tämä jalostus on yksi syy). Kroosauksessa koira ei saa hyvin happea kuonon kautta hengittäessään, ja niiskuttaa. Koiran oloa voi helpottaa laittamalla koiran hengittämään suun kautta. Kroosaus tuntuu koirasta ikävältä kun sen on vaikea hengittää kuonon kautta.
Rodut, joilla tätä esiintyy: chihuahua

chihuahua

chow chow


¤suuret ulkonevat silmät
Koiran silmät ovat alttiimpia tapaturmille. Ne tulehtuvat helpommin ja esimerkiksi törmäyksessä pullahtavat ulos helpommin kun normaalin koiran silmät. Silmät eivät ole niin suojattuna kuin yleensä koiran kehossa.
Rodut, joilla tätä esiintyy: chihuahua, mopsi
¤liioitellun syvä rintakehä
Liioitellun syvän rintakehän omaavalla koiralla on suurempi vaara saada mahalaukun kiertymä.
Rodut, joilla tätä esiintyy: dobermann
¤lyhyet jalat ja pitkä selkä
Liian lyhyet jalat vaikeuttavat koiran normaalia liikkumista kun vertaamme tällaista koiraa normaalijalkaiseen koiraan. Koira ei ole yhtä ketterä esimerkiksi hyppäämään kuin normaalijalkainen koira, koska sen rakenne on sellainen. Pitkä selkä ja lyhyet jalat yhdessä altistavat koiraa selkäongelmille.
Rodut, joilla tätä esiintyy: mäyräkoirat, welsh corgit
¤karvat, jotka peittävät silmät
Monille roduille on jalostettu karvaa niin että ne ovat häiritsevästi silmien edessä. Tätä voisi tietysti heti auttaa leikkaamalla karvaa tai muuten. Mutta monilla roduilla pidetään siitä että karvaa on niin että koiran on huono nähdä. Lisäksi liian karvat lähellä simiä menevät simiin ja ärsyttävät niitä.
¤karvat korvien sisäpuolella
Normaalisti koirilla ei ole paljoa karvaa korvan sisällä, mutta joillain roduilla on jalostuksen takia tosi paljon karvaa korvassa. Ja niitä myös nypitään. Parempi tietenkin että siellä ei olisi kasvamassa ylipäätään karvoja liikaa.
Ongelmaa esiintyy esimerkiksi bichon frisellä. 

¤karvattomuus
Perun karvattomalla koiralla karvattomuuteen liittyvät hammasongelmat. Silti rotua jalostetaan. Karvattomalla koiralla on vaara polttaa itsensä auringossa ja olematon suoja kylmää vastaan.
¤laskeva selkä
Äärimmäisyyksiin menneellä saksanpaimenkoirien liuskaperällä estetään koiran normaali liikkuminen. Koira ei liiku kuten normaalit koirat rakenteensa takia. Huonosta rakenteesta johtuen on myös vakampia terveysongelmia selässä ja lonkissa.
¤liioitellun löysä ja roikkuva iho
Iho tällaisilla koirilla tulehtuu helpommin ja koiralle olisi varmasti mukavampi olla jos sillä ei olisi liian iso "takki" päällä. Jos silmien alueella on löysää ihoa niin se haittaa näkemistä ja jos silmän alapuolella oleva iho roikkuu, koiralla on ns. cherry eye on sekin epäluonnollista ja huono tila koiralle.
¤suuri pyöreä pää
Pään muoto ja koko vaikeuttaa koiran synnyttämistä. Monien rotujen koirat syntyvät keisarileikkauksella jopa rutiininomaisesti! Tämä on todella väärin. Koiran pitäisi ehdottomasti olla sellainen että se voi luonnollisesti lisääntyä. Rakenne on epäterve.
Rodut, joilla tätä esiintyy: englanninbulldoggi, chihuahua
¤suora kinner
Chow Chowlla on ihanteena suora jalanmuoto takajalassa jolloin se ei voi liikkua kuten normaali koira vaan sen liikkeet ovat jäykät.
¤jättirodut
Koirilla kuten irlanninsusikoirilla ja tanskandoggeilla niiden ruumiin koko on suhteettoman suuri niiden sydämeen verrattuna.
¤Liiallinen massiivisuus
Liiallinen massiivisuus tekee koirasta luonnollisesti vähemmän ketterän.
Rodut, joilla tätä esiintyy: mastiffit, näyttelylinjainen labradorinnoutaja, näyttelylinjainen kultainennoutaja
¤liian kapea kuono
Ongelmia hampaissa.
Rodut, joilla tätä esiintyy: vinttikoirat kuten venäjänvinttikoira, collie
¤liian pienet ja syvälle asettuneet silmät
Colliella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti