sunnuntai 12. elokuuta 2012

Kissojen jalostuksesta tulleet terveysongelmat

Ehkä eniten jalostuksesta kärsinyt rotu on persialainen, koskapa sitä niin pitkään on jalostettu ulkonäköä mielivaltaisesti muuttaen ja lähivuosikymmeninä on erityisesti vielä liioiteltu sen ulkomuotoa. Persialaiselle on jalostettu "seinään juossut" naaman ulkonäkö. Sellaisen nähdessämme tiedämme heti että tuo on haitallinen ja epäluonnollinen ominaisuus eikä siitä ole mitään käytännön hyötyä. Sen sijaan siitä seuraa terveysongelmia. Persialaisille jalostus on tuonut seuraavia ongelmia:

*silmät vuotavat jatkuvasti koska kissan kyynelkanavat ovat ahtautuneet  tai puuttuvat. 
"Kyynelkanavien puuttuminen tai ahtautuminen aiheuttaa kissalle jatkuvaa silmävuotoa koska kyyneleet eivät pääse vaeltamaan vapaasti kanavaa pitkin nenäonteloon."


*kissalla voi olla alasilmäluomi silmään päin kääntynyt jolloin se ärsyttää silmää jatkuvasti ja voi aiheuttaa näön heikkenemisen.

"Luomien asentovirheistä yleisin on sisäkierteisyys (entropium). Vaiva ilmenee useimmiten alaluomessa ja erityisesti luomen sisänurkassa. Kiertyminen aiheuttaa luomessa olevien karvojen jatkuvan hankaamisen sarveiskalvoon ja kroonisen ärsytystilan. Silmän ärtyminen aiheuttaa kroonista silmävuotoa. Sarveiskalvohankauksesta on seurauksena sarveiskalvon samentuma eli sarveiskalvo muuttuu harmaaksi ja myöhemmin pigmentoituu, tällöin näkö tällä alueella heikkenee. Jatkuva ärsytystila altistaa myös bakteeriperäisille tulehduksille.Vaiva on yleisin persialaisilla."


*hengitystehokkuuden heikkeneminen ja hajuaistin heikkeneminen/ hengitysvaikeudet
Joillakin persialaisilla on suoranaisia hengitysvaikeuksia. Kuitenkin jos eläimellä ylipäätään on lytistetty kuono niin siitä automaattisesti seuraa että eläimellä ei ole niin hyvät mahdollisuudet kaasujen vaihtoon. Tällaisella kissalla on vähemmän tilaa ylähengitysteillä sekä haistamiseen tarvittavilla alueilla. Eli suomeksi sanottuna tällainen kissa ei hengitä ja haista niin tehokkaasti kuin normaali kissa. Sisärakenteet ovat ahtaat ja painuneet kasaan.
*lisääntymisvaikeudet: ongelmat tiinehtyvyydessä, synnytyksessä, parittelussa

Lisääntyminen on eläimen tärkein tehtävä. Jos lisääntymisessä on ongelmia, on eläimellä muutenkin perustavan laatuisia ongelmia. Koska persialaisella on niin lyhyt kuono ja paksu turkki, kissojen paritellessa uros ei välttämättä pysty ottamaan naaraan niskasta kissojen paritteluun kuuluvaa niskaotetta. Koska kissalla ovulaatio tapahtuu suurilta osilta ärsykkeen perusteella ja niskaote on yksi näistä stimuloivista ärsykkeistä, on sen puutos näinkin merkittävä. Persialaisen kiiman merkit ovat vaimeammat ja ensikiiman tuloaika myöhempi kuin kotikissalla.

Tietenkin muillakin kissaroduilla, kuten burma, ragdoll ja siamilainen ym. on terveysongelmia. Niistä muutamia:
*tällaisen jalostuksen seurauksena geenipooli on kaventunut, joten eläimet eivät ole niin elinvoimaisia eivätkä niin terveitä kuin keskimäärin maalaisserkkunsa. Sairaudet yleistyvät ja kasaantuvat.
*sinisilmäisyys aiheuttaa terveysongelmia
*lyhyet jalat, lyhyt häntä, karvattomuus, liika karva aiheuttavat ongelmia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti