sunnuntai 12. elokuuta 2012

Koiran liikunnantarve ja sijaistoiminnot

Katsoin juuri jäälleen yhden jakson erinomaisen koirankouluttaja Victoria Stilwelin ohjelmasta. Koska jakso oli järkyttävin mitä olen nähnyt kyseisessä sarjassa, halusin kirjoittaa aiheesta tänne. Kuitenkin lukijoita täällä on käynyt jo tuhansia, jos voin kirjoittamalla auttaa koiria voimaan paremmin, niin tehdään niin!

Tiedätkö koiran joka pureskelee etutassujaan, pyörii ympyrää tai nuolee itseään enemmän kuin normaalisti? Kyse on sijaistoiminnosta joka voi myös edetä pakko-oireiseksi käyttäytymiseksi.

Koira joka tekee tämänkaltaisia sijaistoimintoja on jollakin tavalla huonosti voiva. Se voi olla yksinkertaisesti tylsistynyt tai sillä voi olla jotakin stressaavaa sen elämässä.

Selvin syy sijaistoiminnoille on se että koira ei saa tarpeeksi tekemistä ja liikuntaa. Jotta koira voi voida hyvin se tarvitsee liikuntaa ulkona vähintään kaksi tuntia päivässä! Tämä on tärkeä asia ymmärtää ja järjestää koiralle tämän verran tekemistä. Olemme sen velkaa koirallemme, kerran olemme koiran hankkineet.

Parasta on että koira pääsee johonkin juoksemaan vapaana. Näin se saa liikkua niin nopeasti kun haluaa ja purkaa energiaansa, haistella hajuviestejä omaan tahtiin ja tutkia maailmaa.

Jos koiralle ei anneta tarpeeksi tekemistä ja liikuntaa seuraukset ovat huonot. Koira voi huonosti ja sillä alkaa esiintyä ongelmakäytöstä, joka voi olla esim. aggressiivista käytöstä.

 Koiranomistaja omalla koiran hoidollaan on vastuussa paljosta, koiran hyvinvoinnista. Koiran käytösongelmat eivät vain ilmaannu, vaan niihin syy on yleensä omistajassa. Joten pidetään hyvää huolta koiristamme!

Samassa jaksossa esiintyi käyttäytymiseen erikoistunut eläinlääkäri Nicholas Dodman, joka on ainakin minulle tunnetuin eläinten mielialalääkkeiden puolestapuhuja ja niitä määräävä henkilö. Pidin siitä miten hän jaksossa korosti liikunnan merkitystä koiran mielenterveydelle. Mutta kuitenkin mielestäni mielenterveyslääkkeet eivät kuulu lemmikeille. Lemmikkien ongelmat ovat ratkaistavissa luonnollisin keinoin. Jos järjestämme eläimelle luonnonmukaiset olot niin se voi hyvin! Ei sotketa lääkkeitä tähän asiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti